Pripravte si vianočné jedlá podľa tradičných liptovských receptov

Potešte seba, svoju rodinu a blízkych tradičnými ľudovými jedlami, ktoré sa na Liptove pripravovali počas vianočných sviatkov.

KYSEĽ (Pribylina)

Baranie a bravčové mäso pokrájame na kocky, dáme trocha soli, cesnaku a necháme dva dni postáť. Potom varíme vo vode s hríbmi, ktoré sme si vopred namočili, pridáme sušené slivky. Keď je mäso uvarené pridáme zátrepku, ktorú sme si pripravili z kapustnice s trochou kapusty a hladkej múky (na 1 liter kapustnice 1 lyžicu hladkej múky). Necháme prevrieť.

ŠÚĽKY S BRYNDZOU (Važec)

Z hladkej múky, vody a vajíčka si pripravíme cesto. Šúľame z neho dlhé šúľky hrúbky prsta, ktoré uvaríme v osolenej vode. Uvarené ocedíme, posypeme bryndzou, omastíme rozpraženou slaninkou.

OPEKANCE (Stredný Liptov)

Do trištvrte kila polohrubej múky dáme kvások, posolíme a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť. Potom urobíme hrubší šúľok, z ktorého krájame opekance a ukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech. Každý opekanček potrieme olejom, aby sa pri pečení nezlepili. Medzitým si vo vode s cukrom rozvaríme sušené slivky, po rozvarení zahustíme trochou krupice. Upečené opekance obaríme horúcou vodou a za krátky čas vyberieme na misu. Potom zalejeme masou zo sliviek a rozpraženým maslom (môže sa pridať aj zabarený mak).

KAPUSTNÍK (Švošov)

Kvások, ktorý sme si pripravili z droždia, vody, cukru a soli, spracujeme s polohrubou múkou a dobre vyžmýkanou pokrájanou kapustou. Cesto dobre vymiesime a rozvaľkáme. Dáme na plech a upečieme v rúre.

KÚCHON S BRYNDZOU A ŠKVARKAMI (Liptovská Teplička)

Cesto pripravíme z múky, kvásku a masti dobre vypracujeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté rozložíme na plech, potrieme rozpraženou slaninkou, posypeme rozmrvenou bryndzou a dáme upiecť do rúry.

Leave a Comment